Kufříkové elektrocentrály vám budou krýt záda

HIG1000

Energie, a speciálně ta elektrická, je alfou a omegou fungování celé naší společnosti. Bez elektrické energie nejsme často schopni provozovat ani ty nejzákladnější činnosti a není proto divu, že chceme mít její zdroj po ruce prakticky neustále, i ve chvíli, kdy se nacházíme daleko od zásuvky, na kterou se za normálních okolností spoléháme. Naštěstí ale existují náhradní zdroje elektrické energie, které nám v takových případech pomohou problém překonat. V řadě případů mají potom podobu kufříkové elektrocentrály.

Elektrocentrála - spolehlivý pomocník v nouzi

Generátor elektřiny neboli elektrocentrála je zařízení, které je schopné vyrobit elektrickou energii a napájet tak elektrická zařízení i v místech, kde je nefunkční elektrická síť nebo kde jiný zdroj elektřiny zcela chybí.

Elektrocentrály fungují na principu dynama. Poháněny jsou většinou spalovacím benzínovým motorem, byť setkat se lze samozřejmě i s centrálami jiného typu, např. plynovými či solárními. Dělit do typů a skupin lze elektrocentrály podle řady různých parametrů. Jedno z běžných dělení pak rozeznává elektrocentrály rámové a elektrocentrály kufříkové.

Kufříkové elektrocentrály jsou – jak již název napovídá – malé elektrocentrály, jejichž vnitřek je ukryt pod vnějším pláštěm a jsou snadno přenosné. Velmi často se v jejich případě setkáváme i s označením digitální či invertorové centrály. V tomto případě se nejedná o synonymum, ale o to, že kufříkové elektrocentrály jsou většinou zmíněného typu.

Centrála na elektřinu a invertorová technologie

Invertorová technologie je založena na procesu dvojí transformace generovaného proudu: ze střídavého na stejnosměrný a v dalším kroku opět na střídavý. Díky tomu může generátor poskytovat velmi kvalitní průběhovou křivku výstupního proudu. I díky tomu může být potom taková centrála použita i při napájení citlivé elektroniky.

Zmíníme ještě to, že se jedná o elektrocentrály tiché a rozměrově spíše malé. Pomalu se tedy dostáváme k tomu nejdůležitějšímu: k tomu, kde je možné elektrocentrály těchto parametrů využít.

Přenosné elektrocentrály a jejich využití

Taková mobilní elektrocentrála má nespočet různých využití. Díky svým malým rozměrům jí snadno sbalíte do auta a můžete s ní vyrazit na piknik, festival, do kempu nebo třeba jachtařit. Stejně tak jí využijete pro práci na zahradě a kolem domu. Pro mnohé majitele karavanů se jedná o nezbytný doplněk jejich domů na kolech, díky kterému nejsou na cestách odkázáni na kempy s dostupnou přípojkou.

Kufříková elektrocentrála bývá určena pro napájení běžných domácích spotřebičů, standardního elektrického nářadí, a jak bylo zmíněno, i pro elektroniku typu počítačů nebo televizí. Vzhledem k tomu, že na trhu je elektrocentrál dostupných celá řada, lišících se od sebe i výkonově, je na místě si ujasnit, jakou elektrocentrálu si pořídit, pokud víte, jaký spotřebič budete chtít napájet.

Hahn power

 

 

Jakou elektrocentrálu zvolit?

Výkon elektrocentrály musí odpovídat požadavkům i konstrukci zařízení, které má napájet. Samozřejmě není překvapivé, že pro napájení počítače nebo podobné malé spotřební elektroniky vám bude stačit i ta nejmenší elektrocentrála, přesto je třeba i v tomto případě dbát na kvalitu pořizovaného generátoru. Je jistě příjemné vybírat levné elektrocentrály, ale také je důležité dbát na kvalitu zpracování, komponenty, životnost apod. Pomoci mohou recenze, zkušenosti nebo rada profesionálního prodejce.

Další obecné pravidlo praví, že u spotřebičů tzv. odporového typu (od žárovky přes fén na vlasy až po rychlovarnou konvici) je možné brát udávaný příkon jako bernou minci a podle toho určit potřebný výkon elektrocentrály.

Jiná situace ale nastává u zařízení s elektromotorem. U nich je třeba volit centrálu s několikanásobně vyšším výkonem, než jaký by plynul ze štítkového příkonu daného zařízení. Pro rozběh je u nich totiž často třeba výrazně vyššího příkonu, než jaký je udáván na štítku spotřebiče.

Podobná situace nastává u spotřebičů s tzv. komutátorovými motory jako jsou nejrůznější brusky, vrtačky apod. I v jejich případě je třeba volit centrálu s ideálně dvojnásobným výkonem, než jaký by plynul ze štítku na spotřebiči.

Ještě větší přesah je třeba u mrazniček, kompresorů a podobných spotřebičů. V takových případech je nezřídka potřebný výkon až desetinásobný oproti údajům udávaným na spotřebiči.

Elektrocentrála v malém kufříku

Z výše uvedeného tedy celkem jednoznačně plyne, že kufříková elektrocentrála má široké spektrum využití a může být užitečným pomocníkem na dovolené, při práci i při běžných činnostech kolem domu a zahrady.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o mini centrálu, to ale neznamená, že nezastane opravu hodně práce. Elektrocentrály tohoto typu jsou tiché, lehké, snadno přenosné a široce využitelné. Vyberte si tu, která nejlépe odpovídá vašim potřebám a představám a pusťte se do toho!