Jak na pravidelnou údržbu elektrocentrály

Elektrocentrála je stroj sice poměrně konstrukčně jednoduchý, nicméně pravidelný servis je zde nutností. Již při výběru tedy dbejte na to, aby byl servis elektrocentrál specializující se na vámi vybranou značku v dosahu, náhradní díly elektrocentrály byly dobře dostupné a opravy elektrocentrály přenechávejte vždy odborníkům. Co tedy dělat, abychom stroj udrželi v bezproblémovém provozu co nejdéle?

Při každém startu

Nezáleží na tom, zda centrálu zapínáte jednou týdně nebo každý den. Před každým startem je nutné zkontrolovat hned několik základních věcí. Tou první je hladina oleje v motoru. Ta by měla sahat až po okraj hrdla nádoby na olej, případně by měla být současně s ryskou maximálního množství motorového oleje na nádobě.
Dále kontrolujeme stav vzduchových filtrů. Zejména pokud je centrála v provozu ve velmi znečištěném a prašném prostředí jakým je třeba stavba, v tomto případě filtry kontrolujeme i víckrát denně, aby nedocházelo k jejich úplnému zanesení a poškození motoru.

Čištění vzduchových filtrů

Vyčistit zanesené filtry je poměrně snadné. Nejprve je třeba vytáhnout filtrační vložku. Tu poté vyklepeme a profoukneme. Součástí filtrů je i vyjímatelná molitanová manžeta, kterou je ideální vyprat v teplé vodě (pozor na hořlavé přípravky!), dobře vyždímat a nechat proschnout. Zjistíte-li, že je manžeta nebo jiná část filtrační vložky nějakým způsobem poškozená nebo ji nelze vyčistit, vyměňte ji.

Olej do elektrocentrály – kdy ho vyměnit?

Pravidelnou kontrolou to u oleje nekončí. Stejně jako v každém motoru, i u elektrocentrály je třeba jeho výměna. Před jeho výměnou bychom měli nechat centrálu zahřát, chvíli vyčkat a olej měnit ještě před úplným vychladnutím. Díky tomu bude dokonale tekutý a vezme s sebou i případné nečistoty.
Tekutinu dostaňte ven pomocí vypouštěcího šroubu umístěného zespod nádoby. Pod ventil nezapomeňte přistavit nějakou uzavíratelnou nepotřebnou nádobu na použitý olej. Připravený bychom měli mít i nový olej do centrály. Pokud jej měníte poprvé, bude typ správného výrobku uveden v servisní knížce či manuálu.

Hahn power

 

 

Pravidelná výměna svíček i filtrů

Svíčky a filtry měníme po 100 hodinách provozu, případně každých 12 měsíců (podle toho, co přijde dříve). Vzduchové filtry v tomto intervalu měníme i přesto, že jsme o ně před každým startem centrály dostatečně pečovali. Při výměně vyčistíme také celé okolí filtru.