Jak vybrat záložní zdroj elektřiny pro domácnost

Rodinný dům, ve kterém prakticky všechno – od svícení až po tepelné čerpadlo – pohání elektrický proud, musí mít záložní zdroj. Zejména v oblastech, kde při nepříznivém počasí dochází k někdy až několikahodinovým výpadkům, není možné bez elektřiny fungovat. Než elektrikáři poruchu opraví, bude v létě jídlo z mrazáku na vyhození, o zimním období bez topení ani nemluvě.
Pojďme se tedy podívat, jaký náhradní zdroj elektřiny pro váš dům vybrat, na co se zaměřit, a jak ho ve finále připojit.

Záložní zdroj pro dům – proč je důležitý?

benzinova_elektrocentrala

Náhradní zdroj elektrické energie by neměl chybět žádnému domu, který je na elektřinu odkázán. Pokud máte doma elektrický sporák, v bojleru se ohřívá teplá voda pomocí elektrické energie a stejným způsobem dům i vytápíte, s pořízením záložního generátoru rozhodně neváhejte.
Mít tento přístroj doma se však oplatí, i když máte v síti zapojené pouze spotřebiče a elektrický proud využíváte jen ke svícení. Při delším výpadku v letních měsících se vám znehodnotí veškeré potraviny uložené v lednici a mrazáku, a pokud pracujete na počítači z domu, budete muset po nahození proudu vše dohánět.
Před nákupem tedy musíte zvážit, zda záložní zdroj elektřiny využijete pro dobití PC, udržení lednice v chodu nebo k vytápění a ohřevu vody – každý spotřebič nebo zařízení může mít jiné požadavky na výkon centrály.

Jak vybrat generátor elektřiny?

Typ motoru záložního zdroje

Zvolit můžeme mezi motorem benzínovým, dieselovým nebo poháněným plynem. Pro domácí využití se asi nejvíc hodí centrály benzínové, případně plynové záložní elektrocentrály.

Elektrocentrála na benzínnižší pořizovací i provozní náklady. Jednofázová centrála s benzínovým motorem je vhodná pro všechny typy domácích spotřebičů a hodí se na občasné pokrytí výpadků. Plynové generátory jsou pak o něco tišší a ekologičtější.

Co bude náhradní zdroj napájet?

Jak jsme si nastínili již v předchozím odstavci, výběr konkrétního agregátu na elektřinu závisí na tom, co bude přístroj primárně pohánět. To je důležité pro výběr jednofázového nebo třífázového zařízení, a také pro zvolené množství okruhů.
Pro rodinný dům se zpravidla hodí centrála jednofázová, protože převážná většina klasické domácí elektroniky funguje v tomto režimu. Ještě je nutné zmínit, že při napájení velmi citlivé elektroniky jako jsou například počítače nebo mobilní telefony, doporučujeme použití invertorových elektrocentrál.

Tichý záložní zdroj pro domácnost

inventorova_elektrocentrala

Je-li generátor uvnitř nebo poblíž domu, je samozřejmě žádoucí jeho tichý provoz. Hlučnost obvykle dosahuje 66-110 dB, u velmi výkonných elektrocentrál určených pro práci na stavbách to může být i více. Nás však budou zajímat stroje, které se nacházejí na spodní hranici tohoto rozmezí. Obvykle se jedná o centrály s benzínovým motorem, které jsou navíc dobře odhlučněné. Mezi nejtišší patří elektrocentrály invertorové, které jsou ale o něco dražší než například centrály rámové.

UPS zařízení nebo generátor proudu s automatickým startem?

Levnější elektrocentrály musíte jít po výpadku jednoduše „nakopnout“ ručně. Ne vždy se však člověk nachází doma, proto mnoho majitelů nemovitostí volí mezi systémem UPS nebo automatickým startem.
UPS (Uninterruptible Power Supply/Source, česky – nepřerušitelný zdroj energie) je zařízení, které se umístí mezi zásuvku a přístroj. Používá se jako doplněk u centrál bez automatického startu. Zařízení detekuje výpadek a zajistí okamžité spuštění záložního zdroje.

Automatický start – centrály s touto funkcí mají vlastně předchozí zařízení zabudované uvnitř. Po výpadku proudu se tak automaticky nastartují a vy se nemusíte o nic dalšího starat.

Umístění a zapojení domácí elektrocentrály

S náhradním zdrojem je nejlepší počítat už při stavbě nebo rekonstrukci domu, abychom mu vymezili dostatek prostoru. Místnost musí být dobře odvětrávaná ( odvětrávání a odvod spalin zajistí odborná firma)  a měla by mít alespoň 3x3 metry – centrála takto velká samozřejmě není, můžeme ji tedy situovat do technické místnosti. Není ale nutné mít zařízení uvnitř, může klidně stát mimo dům, třeba v pergole, přičemž v tomto případě je vhodné ji chránit před povětrnostními vlivy alespoň menším přístřeškem.

Zapojení většinou zvládne odborná firma bez přítomnosti dodavatele energií. Existují ovšem situace, kdy je nutné připojit zařízení automatického startu za hlavní jistič. Ten je samozřejmě zaplombovaný, a tak nám nezbývá nic jiného, než se na dodavatele obrátit a nechat si poslat pracovníka, který s odplombováním a následným pečetěním pomůže (pokud pečeť porušíte sami, hrozí poměrně vysoká pokuta!).