Jak hlučné jsou elektrocentrály? A jak je odhlučnit?

Každý spalovací motor produkuje hluk a u elektrocentrály tomu není jinak. S hlukem se ale dá pracovat. Můžete si vybrat tichou elektrocentrálu nebo ji opatřit protihlukovým krytem.

Hlučnost elektrocentrály najdete v jejím technickém popisu. Úroveň hluku elektrocentrály je počet dB, které slyšíte ve vzdálenosti 7 m od přístroje za běžného provozu. Většinou se tento údaj pohybuje mezi 60 a 100 dB.

Super tichá elektrocentrála může mít hlučnost pod 59 dB. Jinak ale do kategorie tichých elektrocentrál patří všechny s hlučností od 60 do 80 dB.

Nejtišší elektrocentrála bude pravděpodobně vždy invertorová centrála. Tento typ jsou často kufříkové centrály, v kompaktním provedení a uzpůsobené do karavanů nebo na kempování.

Ostatní kategorie elektrocentrál se většinou řídí pravidlem, že čím větší výkon, tím větší hlučnost.

Benzínové elektrocentrály mívají úroveň hluku mezi 70 a 90 dB.
Naftové elektrocentrály jsou nejvýkonnější a jejich hladiny hluku jsou o něco silnější než u benzínových (od 75 do 99 dB).

Najdeme ale na trhu výjimky. Elektrocentrála na diesel může být tichá, pokud je opatřena protihlukovou kapotou. Takový model pak kombinuje příjemný provoz s koňskou silou nafty.


Jak odhlučnit elektrocentrálu

Odhlučnění elektrocentrály se dělá kapotováním, ale vytvářet kapotu/bednu pro elektrocentrálu sami může být nebezpečné. Nezapomeňte, že elektrocentrála se musí chladit vzduchem a pokud ji přívod vzduchu odepřete, mohla by se snadno přehřívat. Kapota pro elektrocentrálu musí být vyrobena odborně.

Pokud už jednu mašinku vlastníte a nevíte si rady s tím, jak odhlučnit elektrocentrálu, mnoho firem vyrábí protihlukový kryt na elektrocentrály. Firma vám vyrobí kryt na míru a odborně tak, aby nijak neohrozil stroj, ani vás. Pokud se chcete do výroby krytu pustit sami, poraďte se před spuštěním elektrocentrály s odborníkem.


Které elektrocentrály jsou tiché?

Abyste nemuseli složitě hledat mezi desítkami různých elektrocentrál a porovnávat si hlučnost jednotlivých modelů, připravili jsme pro vás výběr těch nejtišších:


1. Tichá elektrocentrála Honda EU10i

Zaručená kvalita, spolu se skvělým výkonem a kufříkovým provedením, to je bezhlučná invertorová elektrocentrála Honda EU 10i. Hodí se jako tichá elektrocentrála do karavanů nebo na jiné cestování.

Díky kufříku je její hlučnost značně tlumená a práce s ní mnohem příjemnější. Navíc se snadno přenáší, díky její hmotnosti.

Úroveň hluku této elektrocentrály je 83 - 87 dB.

Kufříková kapotáž udržuje hladinu hluku v normě a navíc je praktická pro cestování.


2. Téměř neslyšná HondaEU22i

Další kufříková elektrocentrála s odhlučněnou kapotáží je Honda EU22I. Jedná se o větší a výkonnější model, než EU10i, který má ale také velmi tichý chod. Kapotáž se stará o vibrace a hluk motoru, abyste si mohli užít kempování, nebo pobyt na chatě s klidem.

Invertorové kufříkové elektrocentrály jsou ideální pro outdoorové aktivity.


3. Pramac - tichá elektrocentrála na diesel

Firmě Pramac se podařilo zkombinovat silný výkon a téměř žádný hluk. Tato naftová elektrocentrála PMD 5000S je opatřena zvukotěsnou motorizací díky které si sousedi nebudou stěžovat na hluk.

Díky rukojeti a kolečkům si můžete navíc snadno přesouvat. Má palivovou nádrž, která umožňuje nepřetržitý provoz a mnoho dalších výhod.

Hladina hluku elektrocentrály Pramac je 69 dB.

Zvukotěsná motorizace sráží hluk naftové elektrocentrály na 69 dB.