Elektrocentrála do karavanu – jakou vybrat?

Elektrocentrála je výborným pomocníkem všude tam, kde nemáte přístup k elektrickému proudu. Je proto výborným řešením do karavanu. Může pohánět běžné elektrické spotřebiče, svítidla nebo nabíječku baterie vozidla. Bezhlučná elektrocentrála pak zajistí, aby takový provoz byl co možná nejtišší. V článku se dozvíte, jak vybrat tichou elektrocentrálu a na co si při jejím výběru dát pozor.

Výhody a nevýhody elektrocentrály v karavanu

Nespornou výhodou centrály na elektriku je fakt, že není závislá na žádném vnějším zdroji energie, pouze na množství paliva, které si s sebou vezete. To je také hlavní rozdíl mezi elektrocentrálami a solárními panely – ty k tomu, aby vyráběly elektřinu, potřebují sluneční paprsky, a tudíž jsou odkázány na dobré počasí. S elektrocentrálou toto řešit nebudete, přísun elektřiny bude trvalý bez ohledu na roční období. Navíc ve srovnání s jinými řešeními dodávají také mnohem vyšší dodávky proudu.

elektrocentrala

Další velkou výhodou elektrocentrál je také cenová dostupnost. Ceny se samozřejmě liší podle vašich požadavků na konkrétní centrálu, nicméně platí, že elektrocentrály jsou nejlevnější cestou, jak si vyrábět vlastní elektrický proud.
Ve výhodě ale zároveň tkví i nevýhoda. Abyste centrálu mohli pohánět, musíte s sebou vozit také pohonné látky. Samozřejmě platí, že čím víc jich vezete, tím lépe, proto spolu s centrálou zaberou dost místa. 

Elektrocentrály také vyžadují vaši pozornost. Musíte je obsluhovat a nemůžete je nechat běžet jen tak bez dozoru, proto představují jisté omezení. Navíc mohou být také dost hlučné, proto je žádoucí, abyste se snažili vybrat co nejtišší elektrocentrálu.
Dalším faktorem je také to, že elektrocentrála produkuje výfukové zplodiny – nemůžete jí tudíž používat všude.

Jak vybrat elektrocentrálu do obytného vozu či karavanu?

Vybrat správnou elektrocentrálu není zas tak složité. Důležité je pohlídat si 3 klíčové faktory, na které se teď podíváme.

Výkon elektrocentrály

Na to, abyste mohli vybrat elektrocentrálu s dostatečným výkonem, si nejdříve musíte ujasnit, kolik spotřebičů bude pohánět a jak často a dlouho bude běžet.
Klíčové je vědět, kolik energie si tyto spotřebiče při současném zapnutí budou brát (jaká je jejich spotřeba).
Jak vypočítat spotřebu elektřiny? Budete si muset zjistit, jaký příkon mají spotřebiče, které plánujete používat. To je údaj o tom, kolik energie tyto spotřebiče potřebují k tomu, aby dosáhly výkonu, který je od nich očekávaný. Poté je potřebné tato čísla sečíst.
Až příkony sečtete a dopracujete se ke konkrétnímu číslu, je dále ještě potřebné navýšit ho alespoň o 30 %. Je to z toho důvodu, že elektrocentrála má mít alespoň o třetinu vyšší výkon, než je součet výkonů používaných spotřebičů. Jen tak bude moci zvládnout provoz všech spotřebičů současně.

Palivo

Nejpoužívanějšími pohonnými látkami jsou při elektrocentrálách nafta, benzín a plyn.
Benzínové elektrocentrály jsou ve srovnání s dieselovými méně výkonné, hodí se tak spíše na krátkodobé používání. Dieselové elektrocentrály vydrží v provozu déle a zároveň jsou také úspornější.
Plynové elektrocentrály jsou poháněny CNG nebo LPG a jejich výhoda je jasná – z výběru jsou nejekologičtější variantou. Nejvyhledávanější pro kempování jsou invertorové elektrocentrály, které splňují požadavky na výkon i hlučnost, která je vhodná do karavanu.

Hlučnost elektrocentrály

obytne_auto

Použití v karavanu vyžaduje tiché elektrocentrály. Normálně totiž elektrocentrály mohou produkovat hluk v rozmezí až 60-100 dB.
Jak ale poznat tichou elektrocentrálu do karavanu? Určitě bude vybavena protihlukovým krytem, který zajistí co nejtišší provoz. Jen bezhlučná elektrocentrála vám může zajistit odpovídající komfort.

Jiné možnosti napájení karavanu

Elektrocentrála rozhodně není jedinou možností, jak váš karavan zásobit elektrickým proudem.
Populární jsou také solární panely, které se nainstalují na karavan a poté vyrábí elektřinu ze sluneční energie. Jejich výhodou je rozhodně ekologičnost.
Další alternativou jsou palivové články, které fungují na principu studeného spalování. Jde o elektrochemický proces, při němž z paliva vzniká elektrická energie. Tyto články jsou tiché a ekologické.