Proč si vybrat invertorovou elektrocentrálu?

Pokud máte obavy z častých a nepravidelných výpadků proudu, nebo zkrátka hledáte přenosný agregát, který vám poslouží jako zdroj dostatečného množství elektrické energie, jsou pro vás invertorové centrály jako stvořené. Co jsou tyto zařízení zač, jak fungují a jaké jsou jejich klady a zápory?

Co je invertorová elektrocentrála?

Invertorová elektrocentrála je druh agregátu, který pro výrobu elektrické energie využívá transformaci střídavého proudu na stejnosměrný a následně jeho opětovnou transformaci na proud střídavý. Tento typ generátoru umožňuje dosažení jedinečných vlastností samotného zařízení, které pak mají dopad na celkový výkon, hlučnost či spotřebu celého přístroje.

Obdobně jako v případě standardních generátorů a zařízení vedoucích elektrický proud rozlišujeme u invertorových elektrocentrál různé modely lišící se ve svých specifikacích.

Hlavním parametrem sledovaným u těchto generátorů jsou zejména:

  • maximální výkon,
  • druh paliva,
  • objem nádrže na palivo,
  • hlučnost,
  • maximální spotřeba paliva.

Na trhu najdeme nejrůznější varianty jednotlivých elektrocentrál. Zpravidla se pak ve všech případech jedná o invertorové jednofázové generátory, jenž se liší právě ve výše uvedených parametrech, a navíc také v celkovém vzhledu a provedení daného přístroje.

Výhody invertorového generátoruinvertorova_elektrocentrala

Hlavní výhodou invertorových centrál je zejména kvalita generovaného proudu. Díky své technologii zajišťuje zařízení konstantní sílu el. pole bez výraznějších výchylek.
Mnozí z uživatelů uvítají také kompaktnost celého přístroje. Existují totiž pochopitelně velmi výkonné elektrocentrály uložené v pevném kovovém rámu. Daleko častěji však narazíme na invertorové elektrocentrály kufříkové, které uvítá každý, kdo má v plánu zařízení často přenášet. Svými rozměry pak nepřesahují velikost středně velkého kufru, váhově se pak často vejdou do rozmezí 15-20 kg.
Bonusem pak může být také displej, který najdeme na digitálních invertorových elektrocentrálách, a na němž si snadno zobrazíme informace o stavu paliva či délce výdrže generátoru.

Nevýhody invertorové centrály

V porovnání s klasickými velkokapacitními průmyslovými elektrocentrálami je u invertorových zařízení zpravidla dosahováno menších výkonů. Ten souvisí právě s konstrukcí celého přístroje, který díky kufříkovým rozměrům zkrátka nemůže dosahovat výkonnostních kvalit velkých generátorů. 

Pokud máte v plánu pohánět generátorem menší zařízení, nářadí či drobné přístroje, nebo potřebujete malého elektrického pomocníka na chalupu či zahradu, je invertorová elektrocentrála velmi příjemným řešením, které splní vaše očekávání ve všech aspektech.