Výhody benzínové elektrocentrály

Benzínová elektrocentrála je bezesporu skvělým záložním zdrojem pro váš dům, chatu či jako přímý zdroj energie například na zahradě. Benzínové generátory patří mezi ty nejčastěji využívané, a i když samozřejmě nějaké mouchy mají, jejich výhody převažují. Pojďme se tedy na pozitiva benzínových centrál podívat blíže v našem článku.

Pohon benzínového agregátu

Jak už název zařízení napovídá, typem paliva je samozřejmě benzín. Výhoda spočívá v tom, že je toto palivo dostupné na každé čerpací stanici a opatřit si jeho zásoby lze snad v jakoukoliv denní hodinu a téměř kdekoliv. Do centrály na benzín se hodí Natural 95.

Velikost benzínové elektrocentrály

benzinova_elektrocentralaOproti naftovým centrálám jsou ty benzínové většinou menší, a tak je lze snadno skladovat v technické místnosti, v zahradním domku nebo v menší chatce. Díky velikosti lze benzínový generátor elektřiny také snadno přemístit z místa na místo, protože s menšími rozměry se samozřejmě pojí také nižší hmotnost.

Využití benzínové elektrické centrály

Velkým plusem je to, že díky své konstrukci, napětí a tak dále lze tento typ centrál využívat k napájení i choulostivější elektroniky jako jsou například počítače nebo televize. Zároveň ale utáhne provoz spotřebičů náročných na příkon jako jsou lednice či mrazáky.

Elektrocentrála na benzín jako záložní zdroj

Jistá nevýhoda je, že jejich využití je spíše krátkodobé. Benzínovou elektrocentrálu lze použít i jako záložní zdroj ke kotli, čističky odpadních vod a podobných zařízení, která potřebují elektrickou energii při výpadcích proudu.

Hlučnost benzínového agregátu

Každý z nás určitě někdy procházel kolem stavby a slyšel opravdu velký hluk, který vydávala spuštěná elektrocentrála. A tak si možná říkáte, jestli vlastně lze takto hlučné zařízení u domu mít, aniž by vás to rušilo. Můžeme vás uklidnit, na stavbě se jedná o vysoce výkonné naftové agregáty – benzínová centrála u domu je mnohem tišší.

Jak odhlučnit elektrocentrálu?

I přesto, že jsou benzínové generátory tišší než jiné, určitý hluk samozřejmě vydávají, protože v nich pracuje motor. Naštěstí lze centrálu částečně odhlučnit tak, že ji budete moct čas od času spustit i v technické místnosti v domě. V první řadě pod zařízení umístěte silentbloky nebo silnou gumovou podložku, protože značná část zvuku je přenášena právě stykem s podlahou. Na samotnou centrálu lze vytvořit jakousi dřevěnou bednu z OSB desek – tu zhotovíme ze dvou vrstev desek, mezi které dáme ještě vrstvu molitanu. V žádném případě nesmíme zapomenout na ventilátor, který bude z bedny odvádět zplodiny a teplo!

Přečtěte si náš samostatný článek o odhlučnění elektrocentrál.