Elektrocentrála jako záložní zdroj pro vaše oběhové čerpadlo

Oběhové čerpadlo je nenápadné zařízení, které ale plní velmi důležitou úlohu. Podílí se na hladkém a bezproblémovém vytápění domácnosti. K tomu ale potřebuje neomezený přísun elektrické energie. Přemýšleli jste už o tom, co byste dělali v případě, že by vás potkal dlouhodobější výpadek elektrického proudu? Jak byste vaše oběhové čerpadlo poháněli? Odpověď je jednoduchá – čerpadlo by nutně potřebovalo záložní zdroj.

K čemu slouží oběhové čerpadlo a co to vlastně je?

radiator

Oběhové čerpadlo je nenápadné elektronické zařízení, které je však nedílnou součástí topného systému. Zajišťuje v něm totiž cirkulaci vody z kotle k radiátorům. Kromě toho ho lze používat také k cirkulaci vody v podlahovém topení. Mimo vytápěcích systémů se tato zařízení používají také v systémech klimatizačních nebo ve vodovodech.
Nás teď bude dále zajímat oběhové čerpadlo ve vytápěcím systému. Tím, že v něm zajišťuje cirkulaci vody, zajišťuje také bezpečnost celého systému. Jak? Odpověď je jednoduchá – teplá voda z kotle cirkulovat prostě musí. Co by se ale stalo v případě výpadku elektrického proudu? Katastrofa. Abyste se jí vyhnuli, museli byste nahodit záložní zdroj k čerpadlu.

Proč potřebujete záložní zdroj pro oběhové čerpadlo?

Záložní zdroje pro oběhová čerpadla jsou jednoduše nutností. Při výpadku elektrického proudu totiž zajišťují chod oběhového čerpadla a tím i cirkulaci teplé vody z kotle. Pokud by oběhové čerpadlo při výpadku zůstalo stát, kotel by se přehřál a mohlo by dojít k velkým škodám na vašem majetku. Náhradní zdroj pro oběhové čerpadlo se tak podílí na bezpečnosti celého topného systému.

Jaký záložní zdroj k oběhovému čerpadlu zvolit?

invertorova-elektrocentrala

Jako výborný záložní zdroj pro čerpadlo vám může posloužit elektrocentrála. Nabídka elektrocentrál je složena z několika druhů těchto zařízení.
V tuto chvíli nás ani tak nebude zajímat pohon konkrétní elektrocentrály (může jít o naftu, benzín nebo plyn), jako spíš regulace jejího napětí. Proč je to důležité? Jednoduše proto, že způsob regulace napětí bude dost ovlivňovat to, co budete moci do elektrocentrály zapojit.

Jaké tedy známe typy regulace napětí u elektrocentrál a co do jednotlivých druhů můžeme zapojit?
Prvním typem jsou elektrocentrály s kapacitní regulací. Tato regulace není schopna rychle reagovat, a proto může výsledné napětí elektrocentrály dost kolísat. To znamená jediné – postačí vám sice k pohonu jednoduchých zařízení (elektrické nářadí, žárovky) včetně čerpadel, nebudete jí moci ale využít k ničemu jinému. Kvůli velkým výkyvům v napětí se nehodí k tomu, aby poháněla citlivější elektroniku.

Nejběžnější typ regulace napětí, se kterým se můžete u elektrocentrál setkat nejčastěji, je systém AVR regulace. Tento typ už sice zvládne také solidně pohánět běžné domácí spotřebiče, problém by ale mohl nastat ve chvíli, kdy byste se rozhodli takovou elektrocentrálu použít jako náhradní zdroj k čerpadlu a zároveň také jako pohon citlivějších zařízení (tedy de facto u každého výpadku elektrického proudu). Oběhové čerpadlo totiž při svém provozu opakovaně vypíná a zapíná. Při každém zapnutí (cirkulace vody v topném systému, při pohánění vodovodů například pouhé puštění vody z kohoutku) se čerpadlo potřebuje rozeběhnout, a jeho rozběhový proud může být mnohem vyšší než ten provozní. Na tuto změnu už nemusí AVR regulace zareagovat dostatečně rychle, a to může vyvolat zakolísání ve výsledném napětí elektrocentrály. Pokud k ní současně s oběhovým čerpadlem budou připojena i citlivější zařízení, mohlo by je to poškodit. Pokud však elektrocentrála s AVR regulací bude sloužit pouze jako záložní zdroj na oběhové čerpadlo, je naprosto bezpečná a dostačující.

Třetím a posledním typem je invertorová elektrocentrála. Má nejstabilnější výsledné napětí, často stabilnější, než je napětí v běžných elektrických rozvodech. Její výsledné napětí upravuje invertor na sinusový výstup 230 V/50 Hz. Tento typ elektrocentrály zvolte, pokud jí chcete v případě výpadku elektrického proudu použít jako záložní zdroj pro oběhová čerpadla a běžné domácí spotřebiče zároveň. Všechna zařízení včetně té nejcitlivější elektroniky budou po připojení k invertorové elektrocentrále naprosto v bezpečí, její výsledné napětí totiž nekolísá.

Závěrem

Záložní zdroj pro oběhové čerpadlo je prostě nutností. I při krátkodobém výpadku proudu a nečinnosti čerpadla by mohlo rychle dojít ke katastrofě.
Elektrocentrálu tedy tak jako tak budete pro případ nouze potřebovat. Pokud s ní v případě výpadku ale budete kromě čerpadla pohánět i jiná zařízení, určitě byste neměli přemýšlet a měli byste investovat do spolehlivé invertorové elektrocentrály. Ta se stane vaši spolehlivou zálohou pro všechny případy a vás už tak nic nezaskočí.