Jak vybrat elektrocentrálu?

Elektrocentrály vám pomohou zajistit přísun elektrické energie na místech, kde není možné se připojit do sítě, nebo potřebujete mít záložní zdroj v případě výpadku. Jakou elektrocentrálu ale vybrat pro váš účel?

Jelikož elektrocentrálu můžete potřebovat na mnoha rozdílných místech, od chaty a karavanů, přes koncerty a staveniště po nemocnice nebo datová centra, připravili jsme pro vás přehled, jaká je nejlepší elektrocentrála pro každou situaci, a na které parametry dávat při výběru pozor.

 

Která je nejlepší elektrocentrála podle parametrů?

Elektrocentrál je několik druhů. Nejčastěji se dělí podle druhu paliva na: 

  • Benzínové elektrocentrály - Nejvíce rozšířené a také nejlevnější elektrocentrály jsou ty na benzín. Oblíbené jsou hlavně proto, že mají široké možnosti využití. Jsou malé, spolehlivé a na trhu je jich velké množství. Hodí se spíše na místa, kde budete elektřinu potřebovat občasně a krátkodobě.
  • LPG neboli plynové elektrocentrály  - téměř stejné charakteristiky jako benzínová, má i plynová elektrocentrála. Je víceúčelová a hodí se do běžných nenáročných podmínek. Její palivo je navíc ekologičtější a levnější.
  • Naftové elektrocentrály - Elektrocentrála na naftu je spolehlivý a silný pomocník. Můžete ji pořídit i na místa, kde potřebujete napájet více spotřebičů po delší dobu. Její síle také odpovídají její rozměry, váha i cena.
  • Olejové - Pokud hledáte elektrocentrálu do průmyslu, olejová bude vaše volba. Je to ta nejvýkonnější z elektrocentrál a dokáže zajistit energii i náročným provozům. V domácím prostředí se téměř nevyužívá.
  • Bateriové - Elektrocentrála bez spalovacího motoru, tedy na baterie, funguje jako velká powerbanka. Výhodou je tichý provoz a možné varianty pro cestování. Nevýhodou zase její slabší výkon a nutnost vždy baterie dobít. Je to spíše ojedinělá varianta. 

Další speciální druhy elektrocentrál se kterými se můžete setkat jsou:

  • Invertorové elektrocentrály - tyto elektrocentrály jsou velmi kompaktní a tiché. Jsou určené pro snadnou přepravu a spíše cestovní využití. Hodí se do kempů, na chatu nebo třeba na loď.
  • Záložní elektrocentrály - ty jsou vhodné pro náročné provozy, kde by i malý  výpadek proudu znamenal velké problémy, například v nemocnicích. 

 

Jak určit výkon elektrocentrály?

Důležité je zjistit, jak silnou elektrocentrálu potřebujete. Proto se musíte zorientovat v několika pojmech.

Jednofázový vs třífázový režim

Elektrocentrály mohou fungovat v těchto dvou režimech. Ten jednofázový znamená, že elektrocentrála bude napájet spotřebiče běžné denní potřeby na 230V. Zásuvky pro jednofázový režim jsou dvoukolíkové, ty nejběžněji používané v každé domácnosti.

Třífázový režim je pro průmyslové zásuvky na 400V. Zásuvky v tomto režimu mají 4 nebo 5 kolíků. Výkonnější elektrocentrály jsou vybaveny oběma režimy.

Zásuvky na 230V mají dva kolíky. Zásuvky v třífázovém režimu na 400V mají 4-5 kolíků. Elektrocentrály zvládají obojí.

Když si budete pročítat technologické parametry centrály, výkon můžete posuzovat tak, že přístroje s výkonem do 2000W jsou slabší a také nejlevnější elektrocentrály. Od 2000W do 5000W jsou to silnější centrály a nad 5000W jsou velmi silné a speciální elektrocentrály.

 

Elektrocentrála podle typu spotřebiče

Výkon elektrocentrály také závisí na tom, jaké spotřebiče k ní budou připojené. Existují různé typy spotřebičů a podle toho vždy musíte navýšit požadovaný výkon centrály. Přehledně to najdete v následující tabulce:

Typ spotřebiče

Výkon elektrocentrály

Odporový (rychlovarné konvice, běžná žárovka, elektrické topení, toustovač, fén…)

stejný jako příkon spotřebiče

Indukční (stroje s elektromotory)

o 30 % vyšší (než příkon spotřebiče)

Kapacitní (zářivky, výbojky…)

1,5 - 2 × vyšší (než příkon spotřebiče)

Domácí spotřebiče (počítač, rádio, žehlička…)

1,5 - 2 × vyšší (než příkon spotřebiče) 

Stroje s akumulátorovými motory (vysavače, vrtačky, řetězové pily, úhlové brusky…)

1,5 - 2 × vyšší (než příkon spotřebiče) 

Stroje s indukčními motory (kompresory, domácí vodárny, mrazáky, lednice…)

3 - 5 × vyšší (než příkon spotřebiče)  

 

Jak jsou elektrocentrály těžké?

Při výběru online by vás s příchodem balíku mohla překvapit jeho hmotnost. Váha elektrocentrál se pohybuje v desítkách kilogramů. Čím výkonnější centrála, tím těžší. Průměrná hmotnost elektrocentrál je od 20 do 100 kg. Silné naftové stroje mohou vážit okolo 200 kg.

Speciální funkce elektrocentrál

Konkrétní typ můžete vybírat také podle specifických doplňkových funkcí, které centrála má. Pojďme si je představit: 

  • ATS - Automatic Transfer Switch - Díky této funkci elektrocentrála sleduje, zda je v oběhu napájení ze sítě. V případě, že vypadne, okamžitě začne energii vyrábět centrála. Ve chvíli, kdy se napájení ze sítě vrátí, centrála se zase vypne.
  • VTS - Voltage Transfer Switch - Elektrocentrály s touto funkcí mají přepínač mezi režimy 230V a 400V.
  • Předehřívání - Díky tomu nebude problém spustit centrálu ani v chladnějším prostředí nebo vprůběhu zimy.
  • Ovládací panel - Lepší modely elektrocentrál, vám nabízejí pokročilé ovládací panely s displejem. Díky nim máte nad zařízením větší kontrolu
  • Dálkové ovládání - Pokud potřebujete regulovat chod centrály na dálku, bude pro vás dálkový ovladač nutností.
  • GSM modul - Díky němu můžete propojit centralu s mobilním telefonem a dostávat o ní informace právě tam.
  • Kolečka pro snazší přepravu 

 

Jakou elektrocentrálu na chatu?

Elektrocentrála na chatu musí být kompaktní, spolehlivá, výkonná akorát na potřeby domu a snadná na údržbu. Pokud na chatě nežijete celoročně, postačí vám centrála se slabším výkonem pro běžné spotřebiče jako jsou žárovky, ohřívače a televize. V případě, že hledáte spíše elektrocentrálu pro rodinný dům, potom u všech zmíněných parametrů o něco zvedněte nároky.

Z pohledu paliva jsou na chatu nejlepší benzínové a plynové/LPG elektrocentrály.

Výkon centrály si určete podle náročnosti vašich spotřebičů. Většina chat je vybavena klasickou domácí elektronikou, je tedy třeba, aby elektrocentrála měla výkon alespoň 1,5 - 2 x vyšší než příkon těchto spotřebičů.

Na chatu volte přístroj se zásuvkami na 230V. V tomto případě nemusíte tolik hledět na rozměry, nebo váhu. Bude vám stačit stacionární elektrocentrála, kterou zabudujete na stabilní místo v domě.

 

Recenze elektrocentrály na chatu

Jako elektrocentrálu na chatu bychom vám doporučili benzínovou centrálu německé značky Könner & Söhnen KS 70000E ATS. Pro rodinný dům je to dobrá volba poměru mezi cenou a kvalitou. Má silný výkon i při menší hmotnosti a je to cenově přijatelná volba.

Další volbou by byla LPG elektrocentrála Könner & Söhnen 7000E G, která kombinuje výhody benzínu i LPG plynu. Je tak šetrná k životnímu prostředí, má o něco slabší výkon než naše první volba, ale můžete zase ušetřit na palivu.

 

Vybíráme elektrocentrály do karavanu

Do karavanu budeme hledat nejmenší elektrocentrálu s bezpečným a spolehlivým chodem, abyste nezůstali uprostřed lesů bez elektřiny.

Typ elektrocentrály do karavanu velmi závisí na velikosti vozu a hlavně jeho vybavení. Pokud máte plně vybavený karavan s lednicí, sporákem, čerpadlem na vodu a další elektronikou, mějte na centrálu o něco větší nároky. Pokud naopak cestujete spíše příležitostně v menším autě, kde chcete hlavně nabít notebook a telefon, ohřát si čaj na vařiči a v noci svítit, bude vám stačit kompaktní centrála.

V karavanu je také důležité myslet na to, aby elektrocentrála nebyla hlučná. Bude vám blízko na každém kroku vaší cesty a bylo by nepříjemné, aby vám rušila spaní.

Hledejte i typ s co nejmenší hmotností a velikostí. Těžká centrála by mohla zvednout spotřebu auta na nepříjemná čísla.
Doporučili bychom hledat v kategorii invertorové elektrocentrály.

Vytvořte si svůj domov na kolech s kvalitním přívodem elektřiny.

 

Recenze elektrocentrály do karavanu

Naše dva hlavní tipy na elektrocentrály do karavanu jsou invertorová elektrocentrála Könner & Söhnen Basic KSB 21l S. Ta je velmi kompaktní a snadno se přenáší. Přitom má ale spolehlivý motor, který vám zaručí, že zůstanete připojeni.

Jako další elektrocentrálu do karavanu bychom volili Honda EU 22i, která boduje kdekoli, kde se objeví test elektrocentrál.

Elektrocentrála Honda je velmi oblíbená do karavanů a pro kempování.

 

Jak vybrat elektrocentrálu na akce?

Pokud hledáte zdroj energie na festival, koncert nebo jinou větší akci, hledejte výkonnou, spolehlivou a mobilní elektrocentrálu.

Pokud by vám vypadl přívod elektrické energie v průběhu hudebního vystoupení, zkazilo by to zážitek nejen návštěvníkům. A zároveň myslete na to, že stavba areálu musí být dobře naplánovaná a vše umístěno na své místo co nejrychleji.

Doporučit můžeme naftové elektrocentrály, které mají velmi výkonné motory. Nejen pro jejich váhu bychom volili elektrocentrálu s kolečky. Příkladem elektrocentrály na festivaly je Könner & Söhnen KS 14-1DEW ATSR. Svým výkonem 11 000W bude pro většinu akcí spolehlivým pracantem.

 

Výběr elektrocentrály jako záložního zdroje

Chápeme, že při výběru elektrocentrály jako záložního zdroje je nutné myslet hlavně na její spolehlivost. Vybírejte tedy výkonné stroje s funkcí ATS (Automatic Transfer Switch). Díky té se elektrocentrála sama zapne v případě výpadku proudu a zase vypne, když se elektrická energie do oběhu vrátí.

Záložní elektrocentrála pro vás může být Könner & Söhnen KS 11 2DE ATSR. Má silný výkon, je umístěna v pevném pouzdře, které ji chrání před poškozením a snižuje hladinu hluku a nabízí i funkci VTS. Jednotku ATS k ní musíte doobjednat, ale není problém ji připojit.

Velmi bezpečná, stabilní a výkonná elektrocentrála je Könner & Söhnen KS 9100HDE ⅓ ATSR. Je vybavena spínačem, který se spustí v případě výpadku energie. Můžete ji používat v režimu 230V i 400V. Její motor vydrží velmi náročné provozy. Sama se předehřívá, abyste neměli problém spustit ji i v zimě.

Přepínač ATS nemůže u záložního zdroje chybět.

Pokud byste si stále nebyli jisti, jak vybrat elektrocentrálu, neváhejte nás kontaktovat v našem chatu.