Elektrocentrála jako záložní zdroj pro kotel

Asi každý z nás se někdy ocitl v situaci, kdy potřeboval v domácnosti či na zahradě záložní zdroj elektrické energie. Jakým způsobem lze zajistit záložní generátory elektrického proudu pro domácí kotle a jaká jsou úskalí při výběru?

K čemu mi bude záložní zdroj pro kotel?

V případě elektrického ohřevu vody kotlem či elektřinou poháněným kamnům je mnohdy zapotřebí specifického záložního zdroje energie, který bude svou konstrukcí a parametry vyhovovat využití pro pohon právě těchto zařízení. Nemusíte se tak obávat situace, kdy díky i dlouhodobému výpadku proudu budete muset řešit problém nedostatku či úplné odstávky zdroje tepla v domě nebo bytě.

Druhy jednotlivých elektrocentrál pro kotle

Záložní zdroje se obecně rozdělují na základě jejich primárního využití. Můžeme tedy najít zdroje pro krátkodobé výpadky či pouhá drobná zakolísání v elektrickém proudu, a na druhé straně pak systémy určené pro dlouhou odstávku od elektrické energie. Kratší výpadky proudu je možné pokrýt pomocí bateriové stanice. Delší výpadky proudu je potřeba pokrýt pomocí elektrocentrály, ta běží, dokud máte dostatek benzínu nebo nafty. 

U benzínových a dieselových elektrocentrálen je potřeba brát v úvahu jejich hlučnost a vylučování spalin. Nejčastěji se umísťují do sklepa nebo garáže, kde můžete zajistit kvalitní odvětrávání. 

V případě záložních zdrojů ke kotlům se pak jedná o druhý zmiňovaný typ, který se také označuje jako elektrocentrála pro oběhová čerpadla. Stejné pravidlo pak platí i pro záložní zdroje pro krbová kamna, která fungují na podobném principu. I přes své prvotní využití však můžeme u jednotlivých náhradních zdrojů ke kotlům, resp. kamnům najít některé rozdíly.

Záložní zdroj ke krbovým kamnům

krbova_kamna

Záložní zdroje pro krbová kamna disponují obecně menšími rozměry a také výkonem, který je však pro pohon menších kamen bohatě dostačující. Zpravidla se tak v případě těchto elektrocentrál dá využít běžný UPS zdroj, který bychom použili pro ochranu domácích spotřebičů či jiných elektrický zařízení.
V rámci generátorů u krbových kamen stojí také za zmínku termoelektrické generátory na kamna. Ty jsou schopny generovat část nebo i celou kapacitu své energie z uvolňovaného tepla. Využijete je tak například u krbových kamen na dřevo či jiný druh paliva, kdy za pomoci záhřevu dokážou tyto centrály generovat množství elektřiny vhodné např. pro kempování nebo využití na chalupě.

Záložní zdroj pro plynový kotel

Záložní zdroje pro kotle mají na rozdíl od kamnových generátorů mnohem větší nároky na kapacitní rozmezí. V tomto případě již nestačí pouhý domácí UPS zdroj, ale je třeba sáhnout po specializovaných zařízeních určených pro velké plynové kotle a tepelná čerpadla. S ohledem na jejich vyšší kapacitu a složitější konstrukci je pak nutné zvolit ideální elektrocentrálu tak, aby ve vašem případě fungoval tak, jak má.

Na co si dát při výběru záložního zdroje pro kotel pozor

Zatímco v kategorii zdrojů ke krbovým kamnům prakticky nemůžete sáhnout vedle volbou generátoru s dostatečnou kapacitou, záložní zdroj na kotel vyžaduje sledování hned několika parametrů. Při výběru tedy dbejte zejména na dobu bateriového provozu, která musí dostačovat spotřebě plynového kotle po požadovanou délku výpadu proudu. Vždy je třeba mít na paměti také značnou rezervu v celkové kapacitě elektrocentrály, aby v případě přetížení nedošlo k závažnému poškození záložního zdroje i samotného kotle. Důležité jsou také optimální podmínky v místnosti, kde bude zdroj uložen (nízká vlhkost a prašnost či blízké zdroje tepla). Samotnou instalaci je pak doporučeno svěřit do rukou odborníků.

TIP: Z hlediska bezpečnosti používání plynového kotle, nezapomínejte na pravidelnou revizi kotle od odborníků.