Jak vybrat elektrocentrálu na chatu?

Na chatě se elektrocentrála může stát velmi praktickým pomocníkem. Může se stát buď záložním zdrojem pro krátkodobé výpadky proudu, které jsou v lesích a v přírodě častější, nebo může být jediným zdrojem elektrického proudu na takové chatě, která nedisponuje zásuvkami elektrické rozvodné sítě. Tak jako tak zabezpečí to, že si budete moci užívat výdobytky moderní doby kdykoli a kdekoli. Jakou elektrocentrálu na chatu ale zvolit? 

Jaké máte při výběru elektrocentrály možnosti?

Elektrocentrály se mezi sebou liší řadou parametrů. Hlavním rozdílem je ale vždy typ jejich pohonu – podle něho dělíme elektrocentrály na benzínové, dieselové a plynové.

elektrocentrala-na-chatuNejlevnější elektrocentrály jsou ty benzínové. Jsou proto také nejpoužívanější, jejich možnosti využití jsou velmi široké. Vhodné jsou spíše ke krátkodobějšímu provozu. Mohou se proto stát výborným záložním zdrojem pro vaši chatu v případě výpadku elektrického proudu. Pořizovací cena levných benzínových elektrocentrál začíná již někde kolem 10 000 Kč.

Plynové elektrocentrály mívají velmi podobný výkon jako ty benzínové. Jelikož ale běží na levnější palivo, jejich provoz je také levnější. Jsou také šetrnější k životnímu prostředí. Kdo chce něco udělat pro čistotu lesa v okolí jeho chaty, určitě si pořídí právě tento typ elektrocentrály. Cena levných elektrocentrál na plyn začíná již někde na úrovni 15 000-16 000 Kč.

Tento typ elektrocentrály je již vhodný také k dlouhodobé výrobě elektrického proudu. Plynová elektrocentrála tak nemusí být pouze záložním zdrojem elektrické energie na vaší chatě, nýbrž tím hlavním.

Dieselové elektrocentrály jsou z tohoto výběru nejdražší, největší a nejtěžší. Je proto vhodné používat je na jednom místě a nepřenášet je. Svým výkonem se spíše než na chatu, hodí na stavbu nebo do průmyslu. Tyto centrály se také často stávají záložními zdroji pro celé rodinné domy. 

Nejlepší elektrocentrály na chatu jsou proto ty benzínové nebo plynové. Při výběru se budete muset definitivně rozhodnout, jaký pohon zvolíte. Je dobré si při něm položit otázku, zda hledáte záložní nebo hlavní zdroj energie. Při první možnosti vám postačí benzínová elektrocentrála, při druhé už byste měli volit raději elektrocentrálu plynovou. Ta na chatě nad benzínovou zvítězí také v tom ohledu, že její provoz bude tišší, což v noci určitě oceníte.

Tip: přečtěte si samostatný článek o tom, jaké jsou výhody plynových elektrocentrál, a jaké jsou naopak výhody těch benzínových.

Elektrocentrála na chatu musí být zároveň ale dostatečně výkonná. Na toto je potřebné dát si pozor. 

Jak vybrat elektrocentrálu na chatu s ohledem na její výkon?

Zde je důležité ještě před samotným výběrem elektrocentrály vědět, jaké spotřebiče bude muset po jejím zakoupení pohánět, a jaká je jejich spotřeba elektrické energie.

Tu zjistíte jednoduše – každý spotřebič má svůj příkon. To je údaj o tom, kolik elektřiny si spotřebič bude brát na to, aby dosáhl udávaného výkonu. Jednoduše to je údaj o spotřebě elektřiny.

Spočítejte příkony všech spotřebičů, které bude muset vaše nová elektrocentrála pohánět. Výsledné číslo ještě navyšte o 30 %. To proto, že elektrocentrála by měla mít o třetinu vyšší výkon, než je součet výkonů všech spotřebičů dohromady. Pouze v tom případě je dokáže bezpečně utáhnout všechny najednou.

Průměrně vybavené chatě postačí také elektrocentrála s průměrným výkonem. Ty nejvýkonnější centrály už budou vybaveny také třífázovým režimem (mají zásuvky s více kolíky). Vy ale tato zařízení na chatu určitě potřebovat nebudete a s přehledem si vystačíte s elektrocentrálou s jednofázovým režimem (klasická zásuvka 230 V).

Mám si dát ještě na něco pozor?

Určitě. Kromě základních parametrů, kterými jsou pohon, hlučnost a výkon elektrocentrály, musíte zvážit také vhodný typ regulace výstupního napětí.

Abyste zvolili vhodný typ, musíte si opět zodpovědět, co bude vaše elektrocentrála napájet. Pokud budou mezi napájenými přístroji také citlivější zařízení, jakými jsou například počítače, notebooky nebo televize nebo elektrické přímotopy, pak byste určitě měli zvolit buď invertorovou elektrocentrálu, nebo elektrocentrálu s AVR regulací napětí

Tato zařízení, která dnes používáme všichni, jsou totiž velmi citlivá k jakýmkoli výkyvům ve výsledném napětí. Ve chvíli, kdy jsou připojeny k síti, proto napětí v ní nesmí kolísat. A právě k tomu, aby se zabránilo těmto výkyvům, jsou invertorové a AVR elektrocentrály určeny. I ta nejcitlivější elektronika tak s nimi bude při provozu v bezpečí.

Co si z toho vzít?

Pokud si pořád kladete otázku, jakou elektrocentrálu vybrat, pak přinášíme stručný závěrečný přehled.

Nejlepší elektrocentrála na chatu je tichá, není přehnaně velká, a v provozu vydrží i dlouhodobě. Jako ideální typ pohonu se proto jeví plyn.

Poté, co si zvolíte pohon, nezanedbejte další 2 kroky:

  • spočítejte si požadovaný výkon elektrocentrály podle příkonu všech poháněných spotřebičů
  • vyberte si vhodný typ regulace výstupního napětí podle toho, jak velmi citlivou elektroniku bude vaše centrála napájet

A to je všechno. Pokud si stále nejste jisti výběrem, klidně se nám ozvěte, rádi vám poradíme.