LPG elektrocentrály - výhody a jejich využití

Elektrocentrály jsou při rodinných domech, na chatách nebo v karavanech nenahraditelnými pomocníky. Dokážou vyrábět elektrický proud tam, kde nemáte přístup k elektrické síti. Spotřebiče běžné potřeby nebo nejrůznější nářadí můžete díky tomu udržet v chodu. Kromě známějších naftových a benzínových elektrocentrál ale existuje také alternativa – elektrocentrály na LPG, které jako palivo využívají propan-butan. Jaké jsou jejich možnosti použití a výhody či nevýhody ve srovnání s ostatními typy pohonů?

Možnosti využití plynové elektrocentrály

LPG-elektrocentrala

Plynová elektrocentrála je víceúčelové zařízení, které má širokou škálu způsobů využití. Hodí se k dlouhému a nepřetržitému napájení elektrickou energií. Elektrocentrála na plyn se proto nemusí omezovat pouze na to, aby představovala záložní zdroj energie v případě nouze, nýbrž jí lze pohodlně využívat v dlouhodobém provozu.
Z těchto důvodů může elektrocentrála na LPG najít své využití v domácnostech, na chatách nebo zahradách. Tam ale její možnosti ani zdaleka nekončí. Velmi dobře může posloužit také na stavbách, kde může pohánět například míchačku nebo jiné nezbytné příslušenství i v těch případech, kdy ještě do budovy či oblasti nebyla zavedena elektrická rozvodná síť. Využívat jí také lze při různých opravárenských pracích v terénu, kde je přístup k elektřině obtížný.

Při použití elektrocentrály na propan-butan na chatě je ale potřebné dát si pozor na jednu věc – pro dlouhý a nepřetržitý provoz je vhodná pouze v běžných klimatických podmínkách. Jakmile teplota klesne a nastoupí mrazivější podmínky, LPG palivo se začíná hůře odparovat a tím se zvyšuje spotřeba plynového generátoru. Spolu se spotřebou pak samozřejmě roste také cena provozu elektrocentrály.
Některé plynové centrály ale lze kromě propan-butanu (LPG) pohánět také stlačeným zemním plynem (CNG). Tato zařízení pak můžete pohodlně využívat za každého počasí, protože u CNG se s klesající teplotou na spotřebě nic nemění. Jakmile teploty klesnou, postačí vám na tento pohon přejít.

Elektrocentrála benzínová a plynová

Některé LPG generátory mohou být ještě všestrannější. Tato zařízení pak nabízí 3 různé druhy pohonu, které můžete využívat podle vašich aktuálních potřeb – CNG, LPG a benzín.

Přestavba elektrocentrály na plyn

LPG elektrocentrálu si můžete pořídit 2 odlišnými způsoby. Tím prvním je ten bezpečnější – můžete si koupit úplně novou centrálu LPG. Alternativním způsobem je pak přestavba. Každý způsob má své výhody, nicméně i cestou přestavby se vydává velké množství lidí. Jde o to, že svou benzínovou elektrocentrálu necháte přestavět na LPG pohon. Proč to ale lidé dělají? Odpověď je jednoduchá – protože to přináší nesporné výhody.

Výhody plynové elektrocentrály

Ve srovnání s naftovými či benzínovými elektrocentrálami vám ty plynové mohou přinést několik výhod. Tou první, která bude určitě také zajímat většinu zájemců o koupi plynové elektrocentrály či přestavbu té benzínové, je snížení provozních nákladů.

Úspora financí
Ohledem přestavby elektrocentrály na LPG platí úplně to samé, co v případě na LPG přestavěných automobilů. Tento krok přináší velkou úsporu financí z toho důvodu, že plynový pohon je ve srovnání s benzínem několikanásobně levnější. I nová plynová elektrocentrála, kterou se rozhodnete si pořídit, bude mít mnohem levnější provoz než ta benzínová. Druhá velká výhoda plynové elektrocentrály je opět společná pro elektrocentrály i plynové automobily.

Šetření životního prostředí
Motory spalující plyn vypouští do ovzduší mnohem méně škodlivin než ty, které pohání benzín. Nespornou výhodou plynové elektrocentrály tak je také fakt, že je šetrná k životnímu prostředí.

Delší životnost motoru
Spalování plynného paliva je také mnohem šetrnější k motoru elektrocentrály. Plynové elektrocentrály by tak měly mít delší životnost než ty benzínové. To samé platí v případě přestavby na LPG – díky ní můžete životnost motoru vaší elektrocentrály o něco prodloužit.

Míra hlučnosti
V neposlední řadě jsou plynové motory také mnohem tišší než ty benzínové. Jedno vám to asi bude v případě, že hledáte elektrocentrálu na stavbu. Pokud ale hledáte zařízení do domácnosti či na zahradu, nižší stupeň hluku určitě oceníte.

Výkon plynové elektrocentrály ve srovnání s ostatními pohony

Co se týče výkonu plynové elektrocentrály, ta je na tom velmi podobně jako elektrocentrála benzínová. Je tam sice malý rozdíl, není ale nijak závratný. Mělo by jít přibližně o 10 %.
Pozor si dejte v případě, že se rozhodnete pro koupi elektrocentrály plynové a benzínové. Výkonná bude podle typu paliva, kterým jí zrovna budete pohánět. V případě použití pohonu na LPG klesne její výkon přibližně o zmíněných 10 %. Počítejte s tím dopředu.
To samé platí pro případy, kdy vaší benzínovou elektrocentrálu přestavíte na LPG pohon. 10% rozdíl na výkonu není nijak zásadní a nejspíše ho ani nezaregistrujete. Pokud však ano, je lepší s tímto faktem počítat dopředu než poté zůstat v překvapení.