Jaké je využití malé přenosné elektrocentrály?

V případě, že máte chalupu, zahradu či jen malou dílnu, musíte nezřídka řešit problém v podobě zavedení elektrického proudu do objektu. Pakliže se vám nechce řešit montáž a seřizování velkých a těžkých generátorů, můžete využít mnohem elegantnější řešení v podobě přenosných agregátů na výrobu el. proudu.

Výhody přenosné elektrocentrály

inventorova_elektrocentrala

Mobilní agregáty elektrocentrály skýtají řadu pozitiv. V první řadě pochopitelně oceníte kompaktní rozměry, kterých byste se v případě běžných generátorů dočkali jen stěží. Přenosné agregáty totiž zpravidla jsou schopny dostát svého jména, a často je pak opravdu zvládnete přemístit velmi snadno, a to i s plnou nádrží.
Přenosná benzínová centrála vám navíc velice dobře poslouží v místech, kde zkrátka nejste schopni jiný velkokapacitní generátor dopravit. Často vám pak bohatě vystačí k napájení jednoho či dvou zařízení, která jsou běžně poháněna z elektrické sítě.

Kde využít mobilní elektrocentrálu?

Přenosnou elektrickou centrálu využijete primárně na místech bez přístupu k elektrické síti. Typickým příkladem takového umístění je například odlehlá chata v horách či chalupářská kolonie, kde chybí základní elektrická infrastruktura.
Přenosné elektrocentrály jsou také využitelné jako součást výbavy autokempů či velkých ubytovacích ploch. Majitelé těchto zařízení je snadno nabídnou svým hostům, kteří je díky mobilitě mohou snadno umístit k jejich dočasnému příbytku a následně je zase bez větší námahy vrátit.

Co si při výběru přenosné elektrocentrály pohlídat?

Existuje řada kritérií, které byste při výběru mobilního agregátu elektrocentrály pro vaše využití měli zohlednit. V první řadě je to samotné zařízení, které chcete generátorem pohánět, resp. jejich celkový počet. Podle toho budete volit provozní výkon vaší centrály.
Dále dbejte na vnitřní konstrukci mobilního generátoru, zejména jeho motoru. V případě tzv. hobby provedení je často ve výbavě pouze základní bezúdržbový motor sloužící zejména pro občasné využití v ideálních podmínkách. Ten je však mnohem náchylnější např. na vyšší prašnost či vlhkost okolního vzduchu. Platí pravidlo, že do vlhčích prostředí je vhodné zvolit konstrukce uzavřené do plastového pouzdra.

Můžete také zvolit generátory pro průmyslové využití, které jsou mnohem odolnější, avšak také komplexnější, co se údržby týče. Disponují např. lepšími filtry či čidlem pro sledování stavu oleje, které oceníte v případě dlouhodobého používání, kdy dochází k vyššímu namáhání samotného agregátu díky zahřívání motoru.

Při používání generátoru pak dodržujte pokyny stanovené výrobcem. Nepřipojujte k přístroji zařízení, které nejsou pro váš typ elektrocentrály určeny, a chovejte se k přenosnému agregátu tak, aby vám vydržel co nejdéle. Jedině tak využijete potenciál těchto šikovných zdrojů elektřiny naplno.