Diesel elektrocentrály - srovnání a využití

Centrály využívající pro generování elektrické energie spalování nafty se mezi nadšenci elektrocentrál těší velké oblibě. Diesel generátory jsou tak často první volbou v případě řešení přívodu el. proudu do míst, kde není k dispozici elektrická síť. Jejich výhody, technické parametry a možnosti využití si přiblížíme v následujícím článku.

Srovnání dieselových a benzínových agregátů

Přestože se v případě benzínových i naftových centrál jedná v obou případech o systémy se spalovacím motorem, obě elektrocentrály (nafta i benzín) mají své odlišnosti.

Obecně tedy platí rozdíly zejména v následujících faktorech:

  • spotřeba paliva – dieselové agregáty jsou ve srovnání s benzínovými úspornější
  • výroba energie – centrály na naftu operují daleko výkonněji a jsou tedy schopny ze stejného objemu paliva vyrobit více energie
  • studený start – diesel centrály zpravidla mají problém startovat při nižších teplotách, dá se jim však pomoci svíčkou, benzínové agregáty startují stejně nehledě na počasí
  • celková výdrž – naftové elektrocentrály nevyžadují náročnou údržbu, při delším běhu se navíc nepřehřívají (což bývá u benzínových alternativ problém)

Parametry dieselových elektrocentrál

diesel_elektrocentrala

Při výběru vhodného naftového agregátu je vhodné sledovat technické parametry, které budou vyhovovat vašemu využití pro generátor. Je tedy dobré volit přístroje s dostatečným obsahem a výkonem motoru. Od toho se pak zpravidla odvíjí samotný výkon elektrocentrály. Ten bývá běžně uváděn ve dvou hodnotách – maximální a trvalý. Rozdíl mezi nimi je v délce trvání, zatímco maximální výkon je udáván v rámci krátkodobé intenzivní zátěže, trvalý výkon vám poskytne informaci o běžném chodu generátoru.

Taktéž je dobré věnovat pozornost výstupnímu napětí, které je dále specifikováno počtem zásuvek, které agregát může pohánět, příp. pak jejich jednotlivým hodnotám napětí. Zde opět volte takový počet přípojek, aby splňovaly vaše nároky kladené na celou elektrocentrálu.

Další důležité parametry jsou pak objem nádrže či hlučnost elektrocentrály, případně pak jeho celkové rozměry a hmotnost.

Kde využijete dieselový generátor?

Velkou výhodou naftových elektrocentrál je zejména jejich prakticky neomezená možnost objemové kapacity. Limitována je prakticky pouze samotnou konstrukcí, a v zásadě tedy platí, že velikost nádrže na naftu je přímo úměrná délce fungování diesel agregátu.

Pochopitelně není z bezpečnostních důvodů vhodné skladovat pohromadě velké množství hořlavého paliva, přesto však lze najít i obrovské pojízdné elektrocentrály na naftu, které lze převážet až s pomocí tažného zařízení za autem. Takové zařízení pak využijete k napájení prakticky čehokoliv. Častěji se však setkáme i s menšími agregáty na naftu, které však svým výkonem pro domácí využití bohatě stačí.